Välja skaftdammsugare eller vanlig dammsugare?

Ska man välja en skaftdammsugare eller vanlig dammsugare? Det är inte alltid det enklaste att veta, därför förklarar vi i den här artikeln fördelarna och nackdelarna med båda alternativen.

Val av dammsugare är individuellt

Vilket alternativ som är rätt för dig och som passar just dig och ditt hem är en högst individuell fråga som beror på en mängd olika faktorer. Det viktigaste att ta hänsyn till är bland annat bostadsyta, antal husdjur, typ av golv och personliga preferenser.

Skaftdammsugare passar dig som:

En skaftdammsugare är mindre och lämpar sig för den som hellre dammsuger ofta på mindre ytor och lite grann i taget. Detta alternativ är därför utmärkt för dig som:

  • Inte får så mycket grus och annan större smuts på golven
  • Tycker att vanliga dammsugare oftast är tunga och bökiga
  • Städar lite och kanske inte så ofta
  • Behöver städa soffor och andra möbler
  • Har mindre ytor att hålla rent

Ta reda på vilka marknadens bästa skaftdammsugare är om du tror att denna typen av dammsugare är något för dig.

Golvdammsugare passar dig som:

En rejäl golvdammsugare passar bäst till veckostädningen om du ska dammsuga mycket smuts och stora ytor. Välj därför en vanlig dammsugare om du:

  • Vill kunna dammsuga upp all slags smuts utan svårigheter
  • Har familj och barn och därmed lätt att få det stökigt
  • Har katt eller hund som hårar ner mycket
  • Bor i en villa med stora ytor att städa
  • Inte vill spendera höga summor på en dammsugare

Verkar en klassisk golvdammsugare vara det du är ute efter? Kolla då in vår lista över de bästa dammsugarna.

Fördelar med skaftdammsugare

Här går vi igenom vanliga fördelar med skaftdammsugare.

Små och smidiga

Den allra största fördelen med denna variant är att den är liten och smidig. Det underlättar i vardagsstädningen att du snabbt kan plocka fram skaftdammsugaren utan problem eftersom den är lätt.

Formatet innebär också att den tar otroligt liten plats i städskåpet. Väljer du i stället att ha den framme på laddning på ett lättåtkomligt ställe, är det bara att starta och börja köra den vid behov.

Sladdlösa

Att slippa sladd när du dammsuger kan göra det värt att investa i denna typ av dammsugare. Dels kan sladden vara i vägen där du ska städa men det kan också finnas ont om eluttag i det rum som ska dammsugas. På så sätt kan du använda en skaftdammsugare överallt.

Det blir också ett mindre moment med att både dra ut sladden ur apparaten och sedan att den rullas in igen när allt är rengjort.

Efter många dammsugningar kan också knappen för kabelindragning på en traditionell variant bli något sliten och det kan krävas en del hårdhänthet för att något ska hända.

Vi vet alla också hur sladden dessutom kan trassla sig så att man får dra ut sladden en bit igen innan den kan fortsätta rullas in.

Löstagbar handenhet

Många skaftdammsugare har en avtagbar handenhet så att den går att använda som en lättmanövrerad handdammsugare. Det är perfekt för att rengöra trånga utrymmen som i bilens interiör eller på en högre höjd som soffan, på köksbordet eller i bokhyllan.

För denna typ brukar det också medfölja olika slags munstycken som är lämpade för exempelvis bordsytor och möbler med tyg.

Fördelar med golvdammsugare

Fördelarna med golvdammsugare är många och några av dessa nämner vi här nedanför.

Mångsidighet

Golvdammsugarens största fördel är dess mångsidighet. Förutom det vanliga munstycket för mattor och hårda golv, brukar det följa med extra tillbehör som gör det enklare att dammsuga möbler, lister och hörn.

Du kan dammsuga när du vill

Eftersom du bara behöver plugga in kontakten i ett eluttag har du möjlighet att kunna dammsuga när du vill. Du slipper med andra ord ladda ett batteri, ha koll på hur mycket batteritid som är kvar och du blir inte avbruten mitt i städningen för att batteriet tar slut.

Teleskoprör för flexibilitet

Vanliga dammsugare brukar oftast ha teleskoprör så att du enkelt kan få exakt den längd du behöver för rätt kroppsställning när du städar. Det kan också finnas på skaftdammsugare men många har en fast längd.

Hög kapacitet

Den här varianten är oslagbar när det kommer till kapacitet. Även om det finns mindre modeller klarar de flesta en betydligt högre kapacitet än en skaftdammsugare. Därför kan en golvdammsugare vara nödvändig för hushåll med mycket djurhår på golv och möbler, eller för en barnfamilj där det kan förekomma en hel del grus eller smulor.

Sugkraft

Med en vanlig dammsugare får du ofta bättre sugkraft. Det här kan vara ett behov om du har ytor med mycket springor som ska städas. Det kan också behövas vid lister och hörn samt andra trånga utrymmen om det samlas mycket damm, grus och annat skräp.

Kostnad

En golvdammsugare är det billigaste alternativet vid val av dammsugare. Du kan enkelt hitta en modell som passar din budget eftersom de finns i alla prisklasser. Så om du inte har mycket pengar över brukar det vara rekommenderat att kika på golvdammsugarmodeller. Det går att hitta modeller som kostar så lite som några få hundralappar.