Robotdammsugare vs vanlig dammsugare – vad ska man välja?

Att luta dig tillbaka och koppla av i soffan medan en robotdammsugare tar hand om dammsugningen åt dig låter självklart underbart!

Men hur effektiva är de egentligen? Klarar de verkligen av att städa lika rent som en vanlig dammsugare?

Vi har testat och jämfört både fördelar och nackdelar mellan dem för att ta reda på om det är värt att byta upp sig.

Tidsbesparing – En stor fördel med automatiserad städning

Robotdammsugaren gör att du kan spara mycket tid eftersom du inte behöver vara hemma för att använda den.

Roboten städar tills batteriet behöver laddas och återvänder sedan själv till laddningsstationen. Med vissa modeller kan du programmera ett städschema för att få det dammsugat varje dag medan du är på jobbet.

En traditionell dammsugare kan aldrig klara av städningen utan din hjälp, oavsett hur bra den är på att rengöra.

Tekniken för att fånga upp smuts skiljer sig åt

En stor skillnad mellan en automatisk och en manuell är hur de suger upp smuts och damm. En vanlig dammsugare skapar ett undertryck genom sugkraft och munstyckets utformning. Detta undertryck är tillräckligt starkt för att suga upp även svårtillgänglig damm och smuts som fastnat i golvspringor och vrår.

En robotdammsugare kan inte använda samma teknik då den skulle fastna på golvet och inte kunna röra sig. I stället använder den en sopborste för att samla upp damm och smuts i en behållare. Det sug som bildas är inte tillräckligt starkt för att verkligen göra rent i djupa golvspringor, vilket kan vara värt att tänka på beroende på vilket golv du har.

Städresultat med en robotdammsugare

Om en robotdammsugare är bättre eller inte på att städa än en klassisk variant beror mycket på hur pass avancerad modell du väljer. Det finns flera saker att ta hänsyn till vid en bedömning för hur pass väl hemmet hålls rent.

Sugkraft och sopborstar

De flesta robotdammsugare fungerar riktigt bra på att städa upp all smuts och damm. En del modeller klarar inte att fånga upp allt på bara en körning utan behöver städa samma yta mer än en gång för att det ska bli rent.

Kanter och hörn

Kanter och speciellt hörn kan vara svåra att få tillräckligt rena beroende på formen och hur pass nära städborsten kan komma i vrårna. Speciellt rundade former kan ha något svårare att ge ett bra städresultat.

Navigeringsförmågan

Även om enheten faktiskt rengör bra är det inte säkert att rummet upplevs som välstädat. Det kan bero på navigeringsförmågan och vilken teknik som används.

Det finns allt från enklare modeller som kör rakt fram tills de stöter på ett hinder, för att sedan fortsätta i en annan riktning. Andra mer avancerade använder sensorer eller en kamera för att navigera på ett smart sätt.

Väljer du med andra ord en enklare modell får du räkna med att alla områden i hemmet inte städas lika ofta som om du hade städat manuellt. Speciellt kan en del områden städas alltför sällan eller missas helt på grund av sladdar, möbler och andra hinder.

Tömning och rengöring av borstar

Beroende på hur mycket smuts och damm som en robotdammsugare behöver städa upp kan själva dammbehållaren tömmas olika ofta. Den rymmer inte lika mycket som en dammsugarpåse hos en klassisk dammsugare så ett byte kan behövas oftare.

De mer avancerade modellerna kan ha en automatisk självtömning till en extern dammbehållare. De flesta brukar vara väl tilltagna och behöver då endast bytas en gång i månaden eller varannan månad.

Borstarna som samlar upp dammet kan behöva rengöras och även en eventuell mopp. Det finns några dyrare modeller som även sköter detta automatiskt.

Ljudnivå

Det finns en del ganska tysta robotdammsugare på marknaden. Vissa av dem har en uppmätt ljudnivå på cirka 55-60 dB, vilket motsvarar en vanlig samtalston. Det är lite lägre än ljudnivån hos de flesta traditionella dammsugare, som vanligtvis har en ljudnivå som är 10-20 decibel högre.

Slutsats

Om det är värt för dig att välja en robotdammsugare i stället för en vanlig dammsugare beror alltså på flera faktorer:

  • Tid och prioritering: Om du har ett stressigt liv och ont om tid för att dammsuga eller tycker att det är enormt tråkigt kan det absolut vara värt det.
  • Hinder, navigationssystem och budget: Finns det många hinder i rummen behöver du troligtvis välja en dyrare modell med ett mer avancerat navigationssystem. Alternativt får du i stället lägga tid på att plocka bort allt inför städningen eller så blir det inte så städat som du vill.
  • Kanter och hörn: Ska roboten helt ersätta din manuella dammsugare gäller det att enheten kan städa ordentligt i kanter och hörn.
  • Djur och barn: Om det finns djur och barn i hushållet kan det bli mycket djurhår, grus, smulor och annat som kräver mycket städning. Då kan det vara värt att fundera på att köpa en modell med stor volym på dammbehållare och automatisk tömning.

Passar ingen av dessa punkter in på dina behov och önskningar eller att budgeten inte räcker till för vad just du behöver? Ja, då är en vanlig dammsugare ett bättre val. Men handen på hjärtat, visst hade det varit skönt att slippa dammsugningen? Då är faktiskt en robotdammsugare väl värt pengarna!