7 tips när du ska dammsuga bilen

Vill du också få en ren och fräsch bil invändigt, på ett snabbt, smidigt och effektivt sätt? Vi delar med oss av våra bästa städtips vi själva använder med gott resultat när vi ska dammsuga bilen. Följ våra 7 enkla steg för att njuta av en välstädad bil!

1. Plocka bort skräp och töm bilen

För att kunna dammsuga bilen ordentligt behöver först allt skräp plockas bort. Dubbelkolla också alla förvaringsutrymmen som exempelvis handskfacket.

Töm sedan bilen på alla lösa föremål i bagageutrymmet och kupén, inklusive golvmattor och bagagehylla för att kunna städa överallt. Då går dammsugningen också fortare.

2. Rengör mattor och bagagehylla

För att mattorna ska hinna torka innan de läggs in igen är det bra att börja med att rengöra dessa. Skaka ur dem, dammsug och gör dem därefter ordentligt rena med en tvätt.

Om golvmattorna är mycket smutsiga kan du använda en högtryckstvätt för att spola av dem. Annars kan du använda en borste, vatten och såpa för att skrubba bort envis smuts. Skölj av mattorna och lägg dem för torkning medan du städar klart resten av bilen.

Dammsug även bagagehyllan då du enkelt och smidigt kan vända den utanför bilen för dammsugning på båda sidor.

3. Borsta rent pedaler

När du ändå har borsten framme kan du passa på att rengöra bilens pedaler. I skårorna på pedalerna kan mycket jord och grus fastna. Passa på att borsta rent dem genom att skrubba för att i ett senare steg dammsuga upp det som lossnar.

4. Dammsug tak, paneler och hårda ytor

Eftersom det är lätt att vifta ner damm och smuts när du tar ett varv med dammsugaren börjar du dammsuga bilen uppifrån och ner.

Ta fram en smidig handdammsugare med ett mjukt borsttillbehör och börja städa i taket för att hålla det fritt från både damm och spindelväv.

Den mjuka borsten är även perfekt för instrumentpanelen, fläktar, ventiler och andra hårda ytor som vid växelspaken samt i dörrarna. Finns det något trångt utrymme kan ett smalt munstycke komma åt lite bättre.

5. Bilklädsel

Ta nu fram ett möbelmunstycke till din bildammsugare för att dammsuga bilklädseln. I springan mellan säte och ryggstöd kan du behöva ett smalt munstycke för att fånga upp både damm, grus och annat skräp.

6. Bilgolv

För att dammsuga rent bilgolvet där det lätt samlas riktigt tung smuts som grus och småstenar är det bäst att använda en grovdammsugare. Gärna en som också kan suga upp vatten då det lätt kan samlas fukt från blöta skor och annat.

Glöm inte att städa under och mellan säten där det lätt samlas grus och skräp. Ett långt och smalt munstycke kan behövas i springor och för att komma åt undertill ordentligt.

7. Bagageutrymme

Avsluta dammsugningen med att rengöra bagageutrymmet. Här kan mycket smuts samlas från det som bärs in och ur i lasten.

När allt är rent är det bara att lägga in alla golvmattor, bagagehylla och andra lösa föremål igen och njuta av en välstädad bil!

Bonustips för att städa snabbt och effektivt

Våra bästa tips för att du ska kunna dammsuga bilen snabbt och effektivt är:

  • Investera i bra städutrustning.
  • Ha en plastpåse på lämplig plats för att enkelt samla ihop skräp efterhand.
  • Försök att skaka av eller torka av jord och grus från skorna innan du sätter dig i bilen.
  • Städa regelbundet med en enkel dammsugning på paneler, säten och golv för att fräscha upp insidan. Genom att småstäda lite då och då hinner det inte bli så stökigt och smutsigt och du slipper storstäda bilen så ofta.

Vilken typ av dammsugare passar bäst för städning av bilen?

Med rätt utrustning blir städningen både mycket enklare och roligare med att dammsuga bilen.

En grovdammsugare är ultimat att använda då den smidigt får upp både det lättaste dammet och den tyngsta smutsen som grus och annat. Dessutom är grovdammsugaren perfekt lämpad för fuktiga miljöer som det lätt kan bli i en bil.

En handdammsugare kan också fungera bra om du är försiktig med att inte suga in vätska eller fukt. Den är extra smidig att använda till bilstädningen eftersom du lättare kommer åt i trånga utrymmen.

Samtidigt slipper du sladdar och behöver inte tänka på att det ska finnas tillgängliga eluttag där du vill städa bilen. Det enda du behöver förbereda är att se till att batteriet är ordentligt laddad innan du börjar.

Bilen har massor av små vrår och trånga utrymmen som kan vara svåra att städa. Därför kan det vara bra att ha en dammsugare med flera olika tillbehör för att göra städningen enklare:

  • Ett munstycke som är smalt och långt kan vara bra för att komma åt i springor och smala utrymmen.
  • En mjuk borste är bra till instrumentpanelen för att inte repa ytan.
  • Möbelborste passar utmärkt att använda till klädseln för att få det rent, även vid sömmar och andra slags kanter.

Slutsats om hur du får du en välstädad bil

Med hjälp av våra sju enkla steg för att dammsuga bilen kan du på ett snabbt och effektivt sätt få en välstädad bil utan ansträngning. Mycket handlar om att ta allting i rätt ordning för att inte dammet och smutsen ska lägga sig på redan städade ytor.

Utöver dessa steg har vi i artikeln bjudit på några bonustips för att inte bilen ska bli så smutsig och stökig. På så sätt kan du städa ännu snabbare och mer effektivt.

Så sammanfattat är våra huvudtips är att städa regelbundet och att investera i en bra bildammsugare för att enkelt hålla bilens insida ren och fräsch.