Roborock Q7 Max Plus test

Med en sugkraft som tar hand om i princip all slags smuts och ett behändigt självtömningssystem har Roborock Q7 Max Plus blivit en storsäljare bland svenskar. Dessutom har den fått en topplacering av oss i vår lista över bästa robotdammsugare.

Men trots att Q7 Max Plus är en uppskattad modell med mestadels positiva omdömen så har den även sina skavanker. I den här recensionen tar vi reda på vad denna självgående dammsugare har för fördelar och nackdelar, så du lättare kan avgöra om den lever upp till dina krav på städning.

Rekommenderad av Sweclockers

4,5 av 5 i betyg hos TechRadar

4,4 av 5 i betyg på Amazon (baserat på riktiga kundrecensioner)

Bästa pris hos:

Den här sidan innehåller reklam genom annonslänkar från AdTraction och Partner Ads.

Sammanfattning av Roborock Q7 Max Plus

 • Dammbehållare: 0,47 liter
 • Filtertyp: EPA
 • Självtömning: Ja
 • Driftstid: 180 min
 • Sugkraft: 4200 Pa
 • Area: 300 m²
 • Höjd: 9,65 cm
 • Bredd: 35,3 cm
 • Längd: 35 cm
 • App: Ja

Roborock Q7 Max Plus är en prisvärd robotdammsugare till ett överkomligt pris med många avancerade funktioner och hög sugkraft som överträffar många toppklassmodeller. Den suger effektivt upp all sorts smuts, inklusive hår från husdjur och fint damm. Moppen gör också ett riktigt bra jobb och kan även ta svåra fläckar.

Med hjälp av olika sensorer navigerar enheten med lätthet genom ditt hem runt hinder. Roboten kan också styras med Google Home och Alexa samt arbeta själv på egen hand efter specifika städscheman.

För personer som lever ett hektiskt liv eller som är allergiker är det en stor fördel att robotdammsugaren har en självtömmande smutsbehållare. Tack vare att den rymmer mycket behöver den bara tömmas cirka en gång var sjunde vecka vid normal städning.

Så om du letar efter en prisvärd robotdammsugare i mellanklassen som både dammsuger, våttorkar golvet och har automatisk tömning kan Roborock Q7 Max Plus vara något för dig.

Betyg

betyg roborock q7 max plus

Fördelar

 • Hög sugkraft som får upp smutsen
 • Effektivt moppningssystem
 • Avancerat navigationssystem med detaljerad rumskarta
 • Självtömmande
 • Praktisk app med många bra funktioner
 • Kan röststyras
 • Inget hårtrassel

Nackdelar

 • Låter en del när den tömmer sig själv
 • Klarar inte riktigt de allra svåraste fläckarna med moppning

Bästa pris hos:

Recension av Roborock Q7 Max+

När vi har jämfört Roborock Q7 Max+ med andra modeller kan vi konstatera att den har en imponerande sugkraft på 4200 Pa. Det är betydligt högre än de flesta robotdammsugare på marknaden idag. Med en sådan kraftfull sugförmåga kan enheten enkelt suga upp alla sorters smuts från dina golv, inklusive hår från husdjur. Den är också utrustad med en praktisk sidoborste som lätt får upp smuts i hörnen.

Med en långvarig batteridrift på upp till 180 minuter, klarar enheten av att städa ganska mycket på bara ett städpass. Det är därför en modell som passar bra i större hem. Skulle batteriet börja ta slut mitt under städningen, går roboten automatiskt tillbaka till laddstationen och efter laddning fortsätter den där den slutade.

Avancerad våttorkning med tryck

Robotdammsugaren har också en avancerad moppningsfunktion med fjäderteknik som effektivt tar bort svåra fläckar på golvet. I stället för att bara torka golvet med en våt trasa använder den ett tryck för att ta bort fläckar. Dock saknar den VibraRise-funktionen som imiterar en skrubbrörelse för en mer grundlig städning och som kan ta de allra tuffaste fläckarna.

Vattentanken är stor på 470 ml vilket innebär att du enkelt kan överlåta våttorkandet till roboten. På så sätt kan du få ännu mer tid över till annat.

Städschema, röstkommando och smart navigering

Roboten har ett avancerat navigationssystem med olika sensorer som hjälper den att navigera runt hinder på ett försiktigt sätt. Den navigerar genom rummet utan problem på ett logiskt, genomtänkt sätt och hittar även enkelt tillbaka till stationen efter avslutad städning.

Enheten fungerar också utmärkt att använda med både Alexa och Google Home för att styra den med röstkommando.

Med den avancerade navigationen med både LIDAR- och SLAM-teknik kan den skapa en detaljerad rumskarta. I en smidig app kan du redigera kartan och namnge områden för att enkelt kunna städa enstaka rum eller slå samman eller separera dem.

I appen kan du också skapa virtuella zoner, programmera tidsstyrda städscheman och ställa in hur de olika områdena ska städas med och utan våttorkning. Appen gör det också möjligt att spåra och övervaka robotdammsugaren i realtid.

Passar bra för både husdjursägare och allergiker

Om du har husdjur med mycket hår är Roborock Q7 Max Plus ett utmärkt val. Huvudborsten är tillverkad av gummi och designad för att minska risken att långa hårstrån från djur och människor trasslar in sig. Tack vare en hög sugkraft suger den också effektivt upp allt djurhår.

Är du allergiker är den automatiska tömningsbasen en stor fördel eftersom du inte behöver tömma behållaren manuellt och därmed utsätta dig för allergener. Automatiseringen passar också personer som inte har så mycket tid till städning eftersom basen bara behöver tömmas var sjunde vecka.

Mellanklassmodell som ger mycket för pengarna

Med tanke på vad Roborock Q7 Max Plus faktiskt klarar av att göra, och dessutom bra, är priset mycket motiverat och rimligt. Du får mycket avancerade funktioner som du annars bara hittar hos de dyrare konkurrenterna, även om du inte får allt. Det här är helt klart en modell som vi rekommenderar utifrån vad den presterar.

Hitta bästa pris hos:

Frågor och svar om Roborock Q7 Max Plus

Vilket företag tillverkar Roborock Q7 Max+?

Det är den kinesiska tillverkaren Xiaomi som tillverkar Roborock. Xiaomi är välkända för sin högkvalitativa elektronik och deras produkter har vunnit popularitet över hela världen.

Har Roborock Q7 Max Plus kamera?

Den har inte kamera men har mycket bra sensorer för att kunna navigera smart med både LIDAR och SLAM. I de flesta fall räcker det med kamera för en automatisk dammsugare att kunna röra sig och dammsuga på ett effektivt sätt.

Är Roborock Q7 Max Plus bra?

Det är en robotdammsugare för dig som inte vill ha det allra dyraste men ändå vill ha många avancerade funktioner. Här får du både självtömning, moppningsfunktion, röststyrning och genomtänkt navigering.